Túraútvonalak

Szegyesd völgy

A völgy több mint 200 kisebb-nagyobb barlanggal várja a kalandra vágyókat. Íme egy ízelítő: a falu végén van a Somhegyi barlang, a szoros bejáratnál, jobb oldalon van a Varnica barlang. Feljebb a bal parton húzódik meg a Híd barlang. Tovább haladva, a baloldalon látható a Piatra Lungă szirt.

Bővebben...:

Leírások

Húsvéti bele a lecsóba

Március végén elérkezettnek láttuk az időt, és ünnepélyesen megnyitottuk a túraszezont! Itthon még semmi jele sem volt annak, hogy a tél egyszer csak tavaszba csavarodna.

Bővebben...:

Most következik

Május 17.

Kevesen, de tartalmasan! Jó kis túra lesz. 

Indulás: Május 17. reggel 8-kor, Az Inkognitó elől.
Érkezés: Május 19. este 9 ugyanide.

Bővebben...:


Aktív pihenés

Mit hozzunk az útra?

Ruházat:

Kényelmes könnyű túracucc, váltás száraz ruha mindig kellhet, hiszen ez a karsztvidék Erdély egyik legcsapadékosabb tája. A cipő nagyon fontos, kényelmes legyen, könnyű és mérsékelten csússzon. Kesztyű nem árt a sodronyos részeknél. Kis hátizsák, amibe a napi víz, és pár szendvics elfér. Könnyű esőkabát. Fontos, hogy minden napra legyen váltás cipő, ha elázna. Az, hogy mennyi meleg cucc kell, nem jósolható. 1500 méternél sosem vagyunk magasabban. Akinek van neoprén ruhája, otthon ne hagyja. Én is mindig berakom a csónakot, ami jó víznél extra kalandokat nyújthat.

 

Technika:

Aki gondolja hozhat walkietalkie-t, a mi rádióink is a pmr sávokra vannak hangolva. Sosem árt, ha tudjuk ki hol van. Zseblámpa feltétlen, fejlámpa ha van nembaj. Kamerából, fényképezőből a strapabíróbb könnyebb darabok célszerűek. 

 

Ellátás:

A bőséges reggeli után, napközben csokin és szendvicsen élünk, ezért nem árt kalóriadús, könnyű  rágcsáról gondoskodni. A többi a mi dolgunk. Gasztrotúra alkalmával  főzésre a legvadabb helyeken is készek vagyunk.

Menü: marhapörkölt, csorba leves, hurka, sült oldalas, túróscsusza, pároltkáposzta, juhtúrós guba vagy puliszka, egy jó korhelyleves. Ha jó az idő, egy flekkenezés micssütéssel. Reggel a Bihar hegység legváltozatosabb tükörtojáskínálata. Természetesen gondolunk a vegetáriánusokra is, de kérem ezt előre jelezzétek, hogy úgy tudjunk készülni.

 

Szállás:

Minden este meleg szoba és meleg étel várja a társaságot egy kényelmes magánszálláson. Nagyobb létszám esetén (15 fő felett) szállásunk egy teljesen felszerelt (étterem, szauna, bár) panzió.

 

Utazás:

Debrecenből indulunk terepjárókkal, szükség szerint akár 5 autóval. Mindegyik szálláshelyünk megközelíthető személyautóval is, ha valaki ragaszkodik az önálló utazáshoz, azonban már útközben sem feltétlen követjük az aszfaltcsíkot. Előfordulhat, hogy kitérünk a Dragan völgy felé, vagy a Prislop hágón keresztül indulunk vissza. Ezek az utak nem személyautóknak valók, mint ahogy a napi túrák sem, ahol erősen terheljük a futóműveket. Tavaly ősszel készült el az út Pietroasatól egészen a Pádisig. Így nagyon sok túracélpont megközelíthető busszal is. Legfeljebb kicsit többet kell gyalogolnunk, vagy elhagyva a túristautat rövidebb erdei utakon járunk. 

Az Erdélyi szigethegység szépségei


AdmirorGallery 4.5.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.